Yeni Haftanın İç ve Dış Piyasa Gündemleri

17 Eylül haftası iç piyasalar bakımından oldukça yoğun olacak. Geçen hafta TCMB toplantısını atlatmamızın ardından bu hafta Türkiye’nin 2019-2021 yılları arasındaki ekonomi patikasını belirleye Orta Vadeli Program(OVP) açıklanacak. Geçen hafta 3 önemli merkez bankasının faiz kararının ardından bu hafta da Japonya Merkez Bankası’nın toplantısı var. Euro Bölgesi ve Birleşik Krallık’tan açıklanacak TÜFE verileri dışında önem düzeyi yüksek majör bir veri bulunmuyor. Keza aynı durum ABD için de geçerli. Haftanın son işlem günü olan 21 Eylül’de de ülkelerin PMI rakamları açıklanacak. Global ekonomik takvimin yoğun olmaması nedeniyle bu hafta gözler daha çok iç piyasada olacak. Ekonomik verilerin dışında siyasi gelişmeler de takip edilecek. 21 Eylül Cuma günü Hazine ve Maliye Bakanı Sayın Berat Albayrak Berlin’e giderek mevkidaşları ile görüşme sağlayacak. 23 Eylül Pazar günü ise Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan ise Birleşmiş Milletler toplantısına katılım sağlamak için ABD’ye gidiyor.

Türkiye
17 Eylül Pazartesi günü saat 10:00’da Türkiye temmuz ayı sanayi üretim verisi ile haziran ayı işsizlik oranı açıklanacak. Geçen hafta açıklanan GSYH verisi sonrası açıklanacak temmuz ayı sanayi üretim verisi üçüncü çeyreğe ilişkin ilk veri olacak.

Haftanın belki de yılın en önemli verisi olmaya aday konu ise Sayın Berat Albayrak’ın sunumuyla 2019-2021 dönemini kapsayan Orta Vadeli Program (OVP) olacak. Burada temel hedefler enflasyonla mücadele, sürdürülebilir büyüme ve cari açığın düşürülmesi olması bekleniyor. Bu hedefler doğrultusunda başta kamu olmak üzere alınacak tasarruf tedbirleri önemli olacak. Ekonomide durgunluğun olduğunun bilinmesi genele yayıldı. Bu nedenle piyasalar açıklanacak tasarruf tedbirlerinin gerçekçi olup olmadığına odaklanacak. Daha önce yoğun bir şekilde uluslararası yatırımcıların da katılımıyla düzenlediği telekonferansta Bakan Bey IMF planı olmadığını, enflasyonla mücadele edileceğini ve mali disiplinden taviz verilmeyeceğini kaydetmişti. Bakan Albayrak OVP hakkında performansı takip edilebilir, şeffaf, hesap verilebilir ve gerçekçi makro hedefleri olan bir program olacağından bahsetmişti. 20 Eylül’de açıklanacak OVP hakkında en önemli husus, hedeflenen ekonomik büyüklüklerin piyasayı ne kadar ikna edebileceği ve kredibilitesi olacak.

Avrupa

Haftanın ilk işlem günü olan 17 Eylül’de Euro Bölgesi TÜFE rakamlarını alacağız. Geçen hafta yapılan ve faizlerin değiştirilmediği ECB toplantısında Draghi yaptığı basın toplantısında büyüme tahminleri düşürülürken, 2018 yılı enflasyon tahminleri %1,7’de sabit bırakıldı. Yıllık bazda %2,0 açıklanması beklenen TÜFE’nin aylık bazda da %0,2 artış kaydetmesi bekleniyor. Temmuz’da ise yıllık TÜFE %2,0 açıklanmış, aylık TÜFE ise %0,3 gerilemişti.

19 Eylül Çarşamba günü saat 11:00’da Euro Bölgesi cari işlemler fazlası, saat 11:30’da ise Birleşik Krallık’ın TÜFE ve ÜFE verileri, saat 16:00’da ise ECB Başkanı Draghi’nin konuşması bulunuyor. Çarşamba günü tek majör veri Birleşik Krallık ’tan gelecek enflasyon verileri olacak.

20 Eylül Perşembe günü Birleşik Krallık perakende satışlar ve Euro Bölgesi tüketici güveni açıklanacak.

Haftanın son işlem günü olan 21 Eylül Cuma ise tüm bölgeden hizmet ve imalat PMI rakamları gelecek. Bu hafta Avrupa’da önemli majör veriler bulunmuyor. Bu nedenle geçen haftaya göre daha sakin bir hafta geçireceğiz diyebiliriz.

ABD
25-26 Eylül tarihlerinde gerçekleşecek Fed toplantısı öncesinde ABD kanadında veri bakımından sakin bir hafta bekleniyor. Ancak işin siyasi ayağında Trump yönetiminin diğer ülkelerle olan ilişkileri takip edilecek. En son ticaret savaşları içerisinde bulunduğu Çinli yetkilileri bakanlık düzeyinde masaya çağıran ABD, daha öncesinde de savaşı Japonya’ya sıçratma tehdidinde bulunmuştu. Bu nedenle ABD’de daha çok siyasi gelişmelerin ön plana çıkacağı bir hafta olma olasılığı daha yüksek görünüyor.

Hafta ortasına kadar önemli bir veri bulunmazken, 19 Eylül Çarşamba günü inşaat izinleri, inşaat başlangıçları, konut başlangıçları ve cari açık verisi geliyor. 20 Eylül Perşembe günü ikinci el konut satışları ile haftanın son işlem günü olan cuma da imalat ve hizmet PMI rakamları ön plana çıkıyor.

ABDBeyond Technical Analysisekonomieuroeuropeturkeyturkishlira

Também em:

Aviso legal