USDTRY/ İstihdam Verisi Sonrası Dolar'da Son Durum /Murat Tufan

Avrupa Merkez Bankasının 8 Haziran’da gerçekleştirdiği toplantı tutanaklarının yayınlamasının hemen ardından hafta başından itibaren yoğunlaşan gelişen ülke para birimlerinde ki satışların derinleştiğini gözlemledik. Yıl içerisinde daha önce de piyasalarda zaman zaman dillendirilen AMB’nin varlık alımlarını azaltacağı haberleri tutanaklar da yer almasının ardından TL Euro ve dolar karşısında değer kayıplarını derinleştirdi. Yükselme eğiliminde olan küresel tahvil faizleri bu gelişmeler sonrası yükselişini hızlandırdı ve ABD ve Alman 10 yıllıklar son yedi günde sırasıyla yaklaşık %5 ve %30 yükseldi. Alman ve Amerikan tahvil faizleri arasında ki spread farkı her ne kadar Euro’yu Dolar karşısında güçlendirse de, TL diğer gelişen ülke para birimleri ile birlikte her iki para birimi karşısında da değer kaybı yaşıyor. Tüm bu gelişmeler TL’de volatiliteyi yükseltti.
Diğer yandan Avrupa Parlamentosunun Türkiye ile olan müzakerelerini askıya alma kararı hafta genelinde TL’nin negatif ayrışmasına neden oldu diyebilirim. TL son 7 gün ve aylık dönemde dolar karşısında yaklaşık %3 değer kaybı yaşadı. .
ABD’de dün açıklanan verilere göre özel sektör tarım dışı istihdam rakamlarının beklentilerin çok uzağında olması gözleri gün içinde açıklanacak ortalama saatlik kazanç ve tarı dışı istihdam rakamları gibi majör verilere çevrilmesine neden oldu.
179 Bin artış beklentisi olan TDİ rakamı 222 Bin yükselerek beklentilerin oldukça üzerinde açıklandı. Geçtiğimiz ay açıklanan TDİ ise 152 Bin ile yukarı yönlü revize edildi. İstihdam rakamları iyileşme kaydederken Haziran ayı ortalama saatlik kazançlar beklentilerin hafif altında kaldı ve %2,5 açıklandı. Aynı şeklide İşsizlik oranı da beklentileri karşılamadı ve %4,4 olarak açıklandı. Veri sonrası dolar değer kaybetti. Özellikle beklenen ücret artışları bir türlü sağlanamaması dolar endeksini 96 seviyesinin altına çekti. Veri sonrası TL değer kazanmış olsa da 3,60 bölgesi üzerinde kalıcı olması durumunda tansiyon yükselmeye devam edebilir.
Kurda teknik anlamda yılbaşından bugüne oluşan düşen kanal görüntüsünün yukarı yönde kırılma ihtimalleri bulunuyor. Kurda destek seviyelerinin kısa vadeli yukarı yönlü revize edildiğini ve bu seviyelerin ise 3,55 – 3,5750 -3,60’lar olarak sıralayabilirim. Düşen kanal hareketin üzerinde yaşanan fiyatlamaların ne kadar kalıcı ve uzun vadeli olacağını ise siyasi ve ekonomik cephede yaşanacak gelişmeler bizlere gösterecek. Direnç bölgesi olarak ise 3,62 -3,65 kanalı olarak takip edilebilir.

analizdolarForexkurnonfarmpayroll

Aviso legal