Dolar baskılanmaya devam ettikçe aylık bazda uzun vadeli hedeflere gideceğine inancım artıyor. Virüs bahane edilerek devülasyon olması kaçınılmaz... Kaldı ki dünya büyük bir ekonomik krize doğru giderken devülasyon yine kaçınılmaz.
Hedeflere gideceğinin ispatı olarak gördüğüm haberleri bu analiz altından paylaşacağım. Haftada bu analizin altındaki yorumlarımı takip etmenizi öneririm!
Ankara ile Wasington arasında son yıllarda artan siyasi sorunlar nedeniyle, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), elindeki ABD tahvili miktarını sert biçimde azaltmıştı. Rusya da Türkiye’ye benzer biçimde elindeki ABD tahvili miktarını 100 milyar dolar seviyesinden Ocak 2020’de 10 milyar dolara kadar düşürmüştü. Fed’in kararından en çok Çin, Brezilya, Tayvan ve Hindistan gibi ülkelerin faydalanması bekleniyor. Çin’in elinde 1 trilyon dolar, Brezilya’nın 283 milyar dolar, Tayvan’ın 199 milyar dolar, Hindistan’ın 164 milyar dolarlık ABD tahvili bulunuyor
Yani dolar 7TL ve üstü geliyor. :D
2023'de bor çıkartacakmışız lozan antlaşması bitiyormuş 2023'ü bekleyin çok güçlü olacağız süper güç olacağız. :) :) :)
24 martta gelen bu haber ve bugün TV'de gördüğüm eczacılardan düzenli olarak istenilen para varmış vergi gibi düşünün. Yaz ayına kadar istenmeyecekmiş. Buradaki haber'de benzer şeyler söylüyor. Yaz ayına kadar dolarda ralli devam edecek görünüyor.
Bireysel hesaplar sattı; tüzel hesaplar döviz aldı
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından Haftalık Para ve Banka İstatistikleri yayımlandı. 27 mart ile biten haftada, yurt içi yerleşiklerin döviz hesapları 197,4 milyar dolara geriledi.
Bir önceki hafta 198 milyar 275 milyon dolar olan yurt içi yerleşikler döviz hesapları geçtiğimiz hafta 197 milyar 434 milyon dolara geriledi.
Bunun dolarda %5'lik kısa bir düşüş etkisi olabilir. SWAP limitini %50 yükseltmişler. Yani swap limiti %20 iken %30'a çıkartmışlar, mecburi olduğu söyleniyor.
Belki de uluslarası piyasalardaki mecburiyet yüzünden doları hiç etkilemez. Araştırmam lazım.
“2020 yılının ilk aylarında ‘yükselen piyasalardan' çıkan sermaye miktarı, öncekilerle karşılaştırılmayacak miktarda fazla” diyen Doç. Dr. Ümit Akçay, “Bu ortamda, IMF'nin hazırladığı bu yeni olanağın Türkiye ekonomisi için bir kurtarıcı gibi görülmesi gerçekçi değil” yorumunu yaptı. sozcu.com.tr/2020/ekonomi/imf-yardimi-icin-guclu-ekonomi-kriteri-5732750/
Nota
Bazı kişiler dövizleri bankalardan alıp yastık altına atıyorlar.(Bir iddia'dan bahsediyor) - Atilla Yeşilada
*Türkiye IMF seçeneğine sıcak bakmıyor, şu anda da zaten masada değil. Kaynak ihtiyacı için Türkiye IMF dışında her türlü seçeneğe bakıyor ve çeşitli temasları da bulunuyor. IMF’nin iç politika açısından da kötü izleri olduğu için Türkiyenin yeniden IMF'ye ihtiyacı olduğu algısı nedeniyle bu seçenek değerlendirilecek gibi değil.
*Fed swap hattı oldukça cazip, buna seçenek olarak bakılabilir. Başka kaynaklar da elbette değerlendirilir. Fed imkanı bir şekilde olursa son derece olumlu olur…Ancak siyaseten ya da başka kanallarda imkan yaratılabilir. Türkiyeye de katkısı olur bunun.
BDDK bankaların, yurt dışı yerleşiklerle vadede TL alım yönünde gerçekleştirecekleri işlemler için özkaynakların yüzde 10’u nispetinde belirlenmiş olan sınırlamanın, yüzde 1 olarak yeniden belirlenmesine karar verdi. Uzmanlar, amacın yabancıların TL borçlanarak döviz alma imkanını kısıtlayarak kur oynaklığının önüne geçmek olduğunu belirtiyor. sozcu.com.tr/2020/ekonomi/son-dakika-bddkdan-takas-karari-5743580/
As informações e publicações não devem ser e não constituem conselhos ou recomendações financeiras, de investimento, de negociação ou de qualquer outro tipo, fornecidas ou endossadas pela TradingView. Leia mais em Termos de uso.