İndikatörlerle ilgili araştırmalarıma devam ederken bu güne kadar neler öğrendim diye bir düşündüm ve kendime bu soruyu sordum. İyi bir analiz nasıl yapılır sorusunun cevabı iyi bir analizci olmaktan geçiyor. Peki, iyi bir analizci nasıl olunur? Bu kişiden kişiye göre değişmekle beraber ortak bir paydada buluşabilmek adına ben bunu 3 madde ile sıralıyorum. Bu elbette ki benim kişisel görüşüm.
1- İyi bir gözlemci olmak 2- Piyasayı anlayabilmek 3- Olabildiğince her türlü ihtimali elinin altında bulundurmak
Bu maddeler doğrultusunda bir yandan bilgilerimi tazelerken bir yandan da öğrendiklerimi bölümler halinde sizlerle paylaşacağım. Piyasayı daha iyi anlayabilmek için ilk bölümü dominansa ayırdım. Kripto piyasasında birçoğumuz dominansın ne olduğunu zaten biliyoruz. Burada dominansın ne olduğu ya da ne anlama geldiğinden ziyade ben dominansla ilgili neler gözlemledim sizlerle bunu paylaşmak istiyorum.
İlk olarak dominansla ilgili hepimizin bildiği şey özetle Kripto piyasasında dominance baskınlığı Btc de. BTC dominansı; BTC ye bir para girişi ya da alt koinlerden büyük bir para çıkışı olması halinde artış, BTC den para çıkışı olması ve alt koinlere büyük bir para girişi olması halinde de düşüş sergiler. Fakat bu bilgi benim piyasayı anlayabilmem için yeterli değil. Şimdi BTC dominansın hesaplanmasına bakalım.
TOPLAM KRİPTO PARAR PİYASASI DEĞERİ= (A KOİNİN PİYASA DEĞERİ)+(B KOİNİN PİYASA DEĞERİ)+………………………………………+(X KOİNİN PİYASA DEĞERİ)
HERHANGİ BİR KOİNİN PİYASA DEĞERİ= (KOİNİN FİYATI) X (KOİNİN DOLAŞIMDAKİ ARZI)
Dolaşımdaki arz : Şu anda halka açık olan ve piyasada işlem gören yaklaşık sayıdır. (Dolaşımdaki arzı coinmarketcap ‘te görebilirsiniz.)
Bu formüllerin bize anlattığı çok önemli bir bilgi var. Dolaşımdaki arz. Coinmarketcapte BTC nin toplam arzını ve dolaşımdaki arzını incelediğimizde, BTC nin dolaşımdaki arzının toplam arzın yaklaşık %91’ini oluşturduğunu görüyoruz. Bu belli bir müddet sonra dolaşımdaki arzın sabitleneceği anlamına geliyor. Bunun ne zaman sabitleneceğini elbetteki bilemeyiz. Fakat BTC nin bu noktadan sonra dolaşımdaki arzı en fazla %9 artabilir. Bu da demek oluyor ki BTC kendi dominansı üzerindeki söz hakkını zamanla yitirecektir. Neden? Çarpanlardan birinin sabit bir orana doğru yaklaşıyor olması ve en fazla %9 artış kaydedebilecek olması BTC dominansının yükselebilmesi ya da düşebilmesi için sadece 2 verinin etkin rol oynayabileceğini gösteriyor. Nedir onlar? BTC nin fiyatı ve toplam piyasa değeri. Oysaki bu iki değer birbiri ile doğru orantılıdır. Örneğin BTC nin fiyatı yükselirse bu toplam piyasa değerini olumlu etkileyecektir .(Toplam piyasa değerinin içinde BTC nin piyasa değeri de vardır). Fakat toplam piyasa değeri sadece BTC den etkilenmez. Her gün yeni bir alt koinin piyasaya girmesi toplam piyasa değerini olumlu etkiler. Bunun yanı sıra tıpkı BTC gibi alt koinlerin de dolaşımdaki arzları zamanla artış gösterecektir. Bu da toplam piyasa değerini olumlu etkileyecektir. Özetle BTC yükselirken ya da düşerken, bu yükseliş ve düşüş, toplam piyasa değerinin yükselişine ve düşüşüne ayak uyduramazsa, BTC dominansı BTC nin fiyatına tersi bir istikamette ilerleyecektir.(alt koinlerin BTC dominansı üzerinde söz sahibi olması).
Buna birde grafikte bakalım. Üstteki BTC nin haftalık grafiği. Ortadaki BTC dominans grafiği. En alttaki BTC hariç toplam piyasa değeri grafiği. Uzun zaman dilimlerinde değerlendirmek önemlidir bu noktada. Kısa zaman dilimlerindeki yaşanan volatilite sizi hataya sevkedebilir. Şimdi bu arkadaşları kıyas ediyorum. Bu kıyas işlemini yapabilmek için “Compare Candles” indikatöründen yararlandım. Çok basit bir indikatör. İstediğiniz emtiaları istediğiniz zaman dilimlerinde mumları konusunda kıyas etmede kolaylık sağlıyor. Ben gürültüyü azaltabilmek adına mumların fitillerini kaldırdım. 10 mayıs başlangıçlı haftalık mumu milat olarak kabul ediyorum. (Çünkü bundan daha gerilere gittiğimizde alt koinlerin sayısı giderek azalıyor. ). Adım adım gidelim. Net görebilmek adına o haftalık muma bir çizgi çektim.
10 Mayıs başlangıçlı haftalık mumda BTC de bir düşüş gözlemliyoruz. BTC dominansında da bir düşüş var. BTC hariç toplam piyasa değerinde ciddi bir giriş ya da çıkış görmüyoruz. Burada BTC nin sert bir düşüş yapması önemli. Buna şu bakış açısıyla bakmalıyız. BTC nin fiyatı yükseldi toplam piyasa değeri arttı. Alt koinlere para girişi oldu toplam piyasa değeri yine arttı. BTC düşüşüyle toplam piyasa değerini düşürdü. Bir de alt koinlere yapılan girişi ekarte etmeli ki kendi dominansı üzerinde söz sahibi olsun. O zaman şöyle bir not alıyorum. NOT 1: Alt koinler toplam piyasa değerini çok olumlu ya da çok olumsuz etkilemedikleri durumlarda, BTC ye ciddi bir para girişi ya da çıkışı olması durumunda, BTC kendi dominansı üzerindeki baskınlığını sürdürür. Bir sonraki haftaya bakalım.
17 Mayıs başlangıçlı haftalık mumda BTC ciddi bir para çıkışı var. Dominans BTC nin aksine yükseliş sergilemiş. BTC hariç toplam piyasa değerinde ciddi bir düşüş var.
NOT 2: BTC sert bir düşüş sergilerken Alt koinlerin toplam piyasa değerini çok fazla olumsuz etkiledikleri durumlarda BTC kendi dominansı üzerindeki etkinliğini yitirir.
24 Mayıs başlangıçlı haftalık mum ve 31 Mayıs başlangıçlı haftalık mumlara bakalım..
NOT 3: BTC ye yüklü bir miktar para girişi ya da çıkışı olmadığı durumlarda alt koinler toplam piyasa değerini olumlu etkiledikleri takdirde BTC kendi dominansı üzerindeki etkinliğini yitirir.
NOT 4: BTC fiyatı yükselirken alt koinlerin toplam piyasa değerini olumsuz etkiledikleri durumlarda BTC kendi dominansı üzerindeki etkinliği sürdürür.
NOT 5: BTC fiyatı düşerken alt koinlerden de bu orana yakın bir düşüş gerçekleşiyorsa BTC dominansı üzerinde 2 tarafta hakimiyet kuramaz.
Örnekleri bu şekilde çoğaltabiliriz. Grafiğin geneline baktığımızda da 2 husus gözümüze çarpıyor. BTC dominansı üzerinde alt koinler nispeten daha baskınken BTC dominans grafiği ile BTC hariç piyasa değeri grafiği ters korelasyon sağlıyor. Taraflar arasında eşitlik sağlandığı durumlarda (BTC dominansı daha çok doji mumları bıraktığı zamanlar) bir kırılımın yakın olduğunu görüyoruz. Elbetteki bu kırılım ne zaman gerçekleşir bunu bilemeyiz. Fakat taraflardan birinin bir müddet sonra pes etme olasılığı yüksektir diyebiliriz. Bonus olarak dominansla ilgili bir indikatör daha bırakıyorum. İndikatörün ismi Dominance Pie Chart
Umarım faydalı olur. Herkese bol kazançlı bir hafta diliyorum. Saygılar...
BU FİKİR YAZISIDA DAHİL OLMAK ÜZERE PAYLAŞTIĞIM BÜTÜN FİKİR YAZILARI BİR YATIRIM TAVSİYESİ NİTELİĞİ TAŞIMAMAKTADIR.
As informações e publicações não devem ser e não constituem conselhos ou recomendações financeiras, de investimento, de negociação ou de qualquer outro tipo, fornecidas ou endossadas pela TradingView. Leia mais em Termos de uso.