Not: Daha önce paylaşım yapmıştım lakin sosyal medya hesaplarımı da paylaştığım için analizim moderatörler tarafından kaldırıldı. O yüzden tekrar paylaşıyorum.
2021 yılında yapacağımız yatırımlarımıza, değerlemelerimize, alım-satımlarımıza yön göstermesi adına sizlerle uzun dönemli, yaklaşık 2021 yılının tamamını içeren bu kapsamlı analizde göstermek istediğim bazı can alıcı noktalar var.
Daha önce ki XU100/ USDTRY analizimde bahsetmiş olduğum 200 dolar seviyesi kritik bir konumdu (görmeyenler için aşağıya linkini bırakıyorum incelemenizi tavsiye ederim: Sitenin Yakın Vade için Yapılmış En İyi Analizi! XU100/USDTRY ) şimdi bu seviyeden sonra ne olur gelin birlikte değerlendirelim.
Yine öncü Momentum göstergelerimiz olan Stoch Rsi ve MACD'den yardım alacağız ama bu sefer yanlarına önemli iki indikatör olan Fibonacci Retracements'ı ve Simple Moving Averages(Hareketli Ortalamaları) da ekleyeceğiz.
Bu göstergeleri kullanmamızın başlıca nedenleri şunlardır:
• Momentum osilatörleri hareketi en dipten yakalamayı amaçlamaz, hareketin içinde olmayı ister, bu sayede trendin yönü ve devamlılığı hakkında bize öngörü ve tahmin imkanı sağlarlar. • Güç ölçümünü değişimden alırlar. • Yol gösterici (leading) indikatörlerdendir. • Fiyat hareketleri ile uyumsuzluklar önem kazanır. • Zamanlama hayati önem taşır, ani gelişmelere karşı sürekli tetikte olmak isterler. Bu sayede bize uyarıcı sinyaller gönderirler.
• Hareketli Ortalamalar Trend indikatörlerindendir, yön tayini için kullanılır. • Aynı zamanda artçı bir indikatördür ve onay anlamı taşır. • Fiyat hareketlerini yumuşatır. • Uzunluğu arttıkça daha geç tepki verir, aynı zamanda destek-direnç görevi görmeye başlar.
• Pozisyona giriş noktası kadar pozisyondan çıkış noktasının da doğru tahmin edilebilmesi yatırımcılar için oldukça önemlidir. Fibonacci seviyeleri fiyatın bir sonraki hareketinde düzeltme hareketini hangi fiyat seviyesinden yapabileceğine yönelik öngörü vermektedir.
Şimdi kullanacağımız göstergeler hakkında bilgi aktardıktan sonra nasıl anlamlar çıkarmalıyız, bu indikatörlerimiz ile grafiği nasıl yorumlayabiliriz ona bakalım.
Öncelikli olarak artık aksini söyleyen pek kaldı mı bilmiyorum ama kesinlikle yükselen bir trend içerisinde olduğumuz ortada, MACD indikatörümüz pozitif yönünü daha da güçlendirmiş bir vaziyette ve Hareketli Ortalamalarımızdan EMA21, EMA50'yi kesmiş durumdadır. EMA5 ve EMA9 ise başın öne eğilmesin diyerek önce 21'i ardından 50'yi sonrasında 100'ü keserek, gel buraya dercesine 200'e doğru koşmaktalar.
Şimdi diğer iki göstergemize geçecek olursak, Stoch Rsi da ciddi bir şişme durumu mevcut ve düzeltme yakındır dikkat ediniz sinyalleri vermektedir. Bu demek değildir ki Stoch-Rsi şişti biz bir düzeltme yapalım. Dikkat ediniz, düzeltme olasılığından bahsediyoruz. Grafikte göreceğiniz gibi Stoch-Rsi'ın 80'i geçtiği noktalarda ciddi düzeltmeler gelmiştir ama oyalandığı da olmuştur. Bu uyarıyı cebimize attıktan sonra, düzeltmenin nerde olabileceğine dair daha anlamlı sonuç almak adına Fibonacci Geri Çekilme Seviyelerine göz gezdirmek istiyorum.
Fib Seviyeleri olarak karşımızda duran iki seviye mevcut, bunlardan ilki 0.5(202.7) seviyesi ikincisi ve daha güçlü olduğunu düşündüğüm seviye ise 0.618(226.42) seviyesi, şimdi bu seviyelerden ne anlamamız gerekiyor ve nasıl yorumlamalıyız onlara bakalım istiyorum. Gördüğünüz üzere Bist100'ü dolar bazında değerlendiriyoruz ve bu değerlememizde borsamızın TL cinsinden seviyesi kadar da Dolar'ın bulunduğu seviyelerde önemli..
Şimdi bu iki önemli noktayı bağlayacak olursak; küçük bir matematik işlemi yapalım.. Doların 7 olduğunu varsayarsak xu100/ usdtry grafiği de 200 de olsun, bu demektir ki bist100'ün TL cinsinden karşılığı 1400, veyahut tersinden yapalım işlemi, borsa 1480 iken dolar 7,4 olsun diyelim, dolar cinsinden elde edeceğimiz değer ise 1480/7,4=200 olacaktır. Şimdi basitçe bu grafiğin nasıl bulunduğunu anladıysak, dikkat edeceğimiz noktalara tekrar göz gezdirelim.
• (0.5) 202 seviyesi, çok yakın gelecekte olan ve doların 7,30-7,50 arasında gezmesi ile bist100 de karşılaşacağımız 1475-1515 aralığına tekabül etmektedir. Dikkat edeceğimiz husus, doların hareketiyle birlikte 202'nin test edileceği ve kırmayı deneyeceği noktanın Bist100'ün TL grafiğinde nereye gelebileceği.. • (0.618) 226 seviyesi, şahsi öngörüm 0.5 seviyesinden daha güçlü olduğu ve bütün bu analizin kilit noktasının burası olduğunu düşünmekteyim. Yüksek bir düzeltme potansiyeli olabileceğini ve bu noktaya yaklaştıkça dikkatimizin artması gerektiğini düşünüyorum. 226 seviyesi ise 7,30 dolar da 1650, 7,50 dolar da 1695'e tekabül etmektedir. Neden bu iki dolar seviyesini veriyorum diye soracak olursanız, doların bu dönemde bu seviye içerisinde yatay bir seyre sahip olabileceğini düşünüyorum. • Bahsettiğim seviyelerin geçilmesinin ardından yönümüz yukarı olmaya devam ettikçe karşımıza çıkacak diğer fibo seviyeleri grafik üzerinde mevcuttur, bütün bir yılı bu seviyeleri dikkate alarak geçirmenizi tavsiye ederim. En azından olabilecek düzeltmeler, destek-dirençler hakkında ufakta olsa bilgi sahibi olmamızı sağlayacaklardır. • Ayrıca illa ki tam olarak o seviyelerden dönüş olur destek-direnç olur da diyemeyiz. Sonuçta dolar birçok şeye bağlı, siyasal olaylar-politika vs. Bu seviyeler, yaklaşıldıkça tetikte olmamız ve rasyonel kararlar vermeden önce iki kere düşünmemiz gereken noktaları göstermekteler, indikatörler ve osilatörler, vereceğimiz kararlarda bizlere yön göstermek ve uyarı da bulunmak için kullanılmaktalar.
Şimdi sonuç kısmına geçecek olursak, yakın zamanda bir düzeltme potansiyelinin varlığından sizlere bahsettim. Trend ve Momentum indikatörlerimiz aksini söylemedikçe yakın-orta vade de pozitif bir seyre sahip olduğumuzu ve bunun yıl boyunca devam edebilme potansiyeline de sahip olduğunu söylemek isterim. Dikkat edeceğimiz önemli seviyelerden bahsettik, bu seviyeler için verdiğim örnekler tamamen farazi ve zaman yaklaştıkça değişim göstermesi muhtemel örneklerdir o yüzden lütfen direkt olarak bu veriler üzerinden işlem yapmaktan kaçınınız. Amacım ufkunuzu genişleterek yeni bilgiler aktarmaya çalışmak, bu sayede yatırım kararlarında dış mihraklardan(hüstatlar, twitter , telegram grupları) arınmış kendi düşüncelerinizin ön planda olduğu yatırımlar yapabilmenizi sağlamaktır.
Analizimin doğruluğunu zaman ilerledikçe birlikte test edebileceğiz.
Son olarak elimden geldiğince basit ve dişe dokunur bilgiler ile size gördüklerimi aktarmaya çalıştım. Tabii ki çok değerli ve bir birinden bilgili analistlerimiz bu konuyla ilgili bir çok değerlendirme ve benden de daha kapsamlı analizler yapmaktalar. Konuya bu açıdan duygusal yaklaşmamanızı temenni ederim. Ve herkesin görüşüne açık olmanızı, faydalı gördüğünüz noktaları kendinize almanızı rica ederim. Ne de olsa bilgi paylaştıkça çoğalan bir hazinedir.
Yazdıklarım ve düşüncelerim, al-sat-tut tavsiyesi değil, nacizane uyarılarımdır.
Sizlerden ricam analizimi beğendiyseniz ve doğru bir analiz olduğunu düşünüyorsanız, lütfen beğeniniz ve paylaşınız.
As informações e publicações não devem ser e não constituem conselhos ou recomendações financeiras, de investimento, de negociação ou de qualquer outro tipo, fornecidas ou endossadas pela TradingView. Leia mais em Termos de uso.