BİST 100 - Düzeltme Vakti mi? 1 Ocak'tan İtibaren Yeni Kurallar

Atualizado
Sevgili Dostlar,

Bist 100 1 Aralık'tan itibaren çok güzel bir performans sergiledi. Yaklaşık %11'in biraz üzerinde bir getirisi oldu.

Bence artık biraz dinlenme vaktidir. Ki böyle olursa Ocak ortasından itibaren bizim meşhur rallimiz başlasın...

Dolar bazlı grafikte olası bir düzeltme senaryosu da çizdim. Bakalım tutacak mı?

Bu analizin esas konusu 1 Ocak'tan itibaren borsamızda uygulanacak kurallar. Nedir bu kurallar bakalım:

SADE PAZAR YAPISI

Yeni pazar yapısında, işlem esasları açısından farklılıkların net olduğu Yıldız Pazar, Ana Pazar, Alt Pazar, Piyasa Öncesi İşlem Platformu ve Yakın İzleme Pazarı olurken, düzenleme, ilişkili tüm işlem esasları ile 1 Ekim 2020'de devreye alınacak. Hisse senedi piyasasında hali hazırda kullanılmakta olan Yıldız Pazar Grup 1-Grup 2 ve Ana Pazar Grup 1-Grup 2 şeklindeki ikişer gruplu ayrım kaldırıldı. Yıldız Pazar Grup 1 ve Yıldız Pazar Grup 2 Yıldız Pazar olarak, Ana Pazar Grup 1 Ana Pazar olarak ve Ana Pazar Grup 2 Alt Pazar olarak değiştirildi. Gelişen İşletmeler Pazarı Alt Pazar ile birleştirildi.

EŞİK DEĞER YÜKSELTİLDİ

Pazar ayrıştırmasında Borsa İstanbul şirketlerinin artan piyasa değerleri ve likiditesi gözetilerek eşik değerler daha yukarı çekildi. Sağlıklı fiyat oluşumu açısından çok önemli olduğu değerlendirilen halka açıklık oranında Borsa İstanbul artık hem Yıldız hem de Ana Pazar şirketlerinde yüzde 10 üstü seviye arayacak ve imtiyazlı paylara yönelik bir kriter eklenecek. Halka açık şirketlerde aynı haklara sahip tek grup payın ideal olduğu vurgusuna istinaden Borsa İstanbul başlangıç olarak halka açıklığı çok yüksek paylarda eşitliği teşvik eden bir değerleme kriteri daha getiriyor.

Önceden Gelişen İşletmeler Pazarı'nda tek fiyat sistemiyle işlem gören şirketler artık Alt Pazar'da sürekli müzayede şeklinde işlem görecek. Aynı zamanda likiditenin sınırlı olabildiği bu pazarda sert fiyat hareketlerine engel olacağı değerlendiren işlem esasları ve bilgilendirme uyarıları kullanılarak yatırımcılara rehberlik yapılacak.

DÜŞÜK HALKA AÇIKLIĞA SÜRE

Sağlıklı fiyat oluşumu açısından önemli bir kriter olan fiili dolaşım oranı yüzde 5'in altındaki şirketlere bu oranı yüzde 5'in üzerine çıkarmaları için 1 Ocak 2021'e kadar süre verildi. Şirketler bu tarihe halka açıklığı artırmazsa payları Piyasa Öncesi İşlem Platformu'nda işlem görmeye devam edecek. Fiili dolaşımdaki paylarının piyasa değeri 750 milyon liradan büyük ve likidite kriterinde bir seviyeyi tutturan paylar diğer tüm kriterlere bakılmaksızın Yıldız Pazar'da işlem görecek. Fiili dolaşımdaki paylarının piyasa değeri 30 milyon liradan büyük ve temettü getirisi yüzde 10'dan büyük Alt Pazar payları Ana Pazar'a yükseltilecek. Borsada işlem görecek şirketler için aranan kota alma şartlarından halka arz edilen payların asgari piyasa değeri şartı, Yıldız Pazar için 150 milyon TL'den 200 milyon TL'ye yükseltilirken, Ana Pazar için aranan şart 50 milyon TL olarak bırakıldı.

SON 5 DAKiKADA EMİR İPTALİ SADECE YILDIZ PAZAR'DA

1 Ekim'den itibaren, Açılış Seansı'nın son 5 dakikasında emir iptali ve bu seansa piyasa emri gönderme imkânı sadece Yıldız Pazar hisselerinde olacak.
Ana, Alt, Yakın İzleme Pazarı (YİP) ve Piyasa Öncesi İşlem Platformu'nun ( PÖİP) açılış seanslarına piyasa emri gönderilemeyecek ve bu seansın son 5 dakikasında emir iptali olmayacak.

Tek fiyat emir toplama süresinde bilgi yayınları sadece Yıldız ve Ana Pazar hisselerinde gerçekleşecek. Alt Pazar, YİP ve PÖİP hisselerinin tek fiyat emir toplama süresinde bilgi yayın kısıtlaması yapılacak.

Fiyat marjları Yıldız Pazar için %20, Ana Pazar için %15 ve diğer pazarlar için %10 olacak. Ancak Borsa İstanbul tarafından fiyat oynaklıklarının önüne geçmek için getirilen Yıldız ve Ana Pazar hisselerindeki yüzde 10 fiyat marjı uygulaması halen yürürlükte bulunuyor.

Yeni düzenleme ile Yıldız ve Ana Pazar hisseleri, kredili işlem ve açığa satışa konu olabilecek. Alt Pazar, YİP ve PÖİP hisseleri kredili işleme ve açığa satışa konu olamayacak.

Alt Pazar, YİP ve PÖİP'de işlem gören hisseler için Brüt Takas uygulanacak. Mevcutta sadece PÖİP hisseleri için Brüt Takas uygulanıyordu.

1 Ekim'den itibaren, Yıldız, Ana ve Alt Pazar "sürekli müzayede"; YİP ve PÖİP ise günde 5 kez "tek fiyat" ile işlem görecek. Gelişen işletmeler Pazarı'nda işlem gören hisseler 1 Ekim'den itibaren Alt Pazar'a dahil olacağından bu hisseler de sürekli müzayede yöntemi ile işlem görecekler.

SOSYAL MEDYA CEZALARI DA ARTIRILDI

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), borsa faaliyetlerine ilişkin usul ve esasları düzenlediği yönetmelikte yer alan "Disiplin cezalarının çeşitleri", "Disiplin cezalarını gerektiren fiiller" ve "cezanın belirlenmesine ve uygulanmasına dair genel hükümler" bölümlerinde değişiklik yaptı. İşlem yapma yetkisi verilenlere ve/veya temsilcilerine verilecek disiplin cezalarındaki para cezasında üst limit artırıldı. Daha önce "10 bin TL'den 50 bin TL'ye kadar para cezası", yeni değişiklikle birlikte "10 bin TL'den 5 milyon TL'ye kadar para cezası" olarak düzenlendi. Yönetmelikte disiplin cezalarını gerektiren fiillere yeni fıkralar eklendi. Bu fiiller kitle iletişim araçlarını kullanarak sermaye piyasası araçları hakkında yalan, yanlış ve yanıltıcı yorum ve tavsiyelerde bulunmak, sosyal medya aracılığıyla veya üyelik bazlı çevrimiçi kapalı gruplar üzerinden, sermaye piyasası araçlarının fiyatları, fiyat değişimleri ile arz ve taleplerine ilişkin yalan, yanlış ve yanıltıcı izlenim uyandırmak suretiyle yatırımcıları yönlendirmeye çalışanlarla işbirliği yapmak veya bu amaçla kurulan veyahut bu amaçla faaliyet yürüten üyelik bazlı çevrimiçi kapalı gruplara üye olmak olarak sıralandı. Ayrıca bu fiillerin gerçekleştirilmesi halinde verilecek para cezası tutarı da 50 bin TL'den az olamayacak.

KAYNAK :Sabah

ENDEKSLERDEKİ YENİ FİRMALAR

Kamuyu Aydınlatma Platformu'na (KAP)'a yapılan açıklamada BIST 100 , BIST 50, BIST 30, BIST Likit Banka, BIST Banka Dışı Likit 10 Endekslerinde yapılacak değişiklikler belirtildi.

Buna göre BIST 100 endeksine Bera Holding, Ege Gübre, İhlas Gayrimenkul, Konya Çimento ve Verusa Holding dahil edilecek.

Buna karşın BIST 100 endeksinden ARD Bilişim, Çelebi, Do-Co, Karel Elektronik ve Pınar Et ve Un çıkartıldı.

BIST 100 endeksi için Eczacıbaşı Yatırım, Pınar Et ve Un, Arena Bilgisayar yedek paylar olarak belirlendi.

Açıklamaya göre BIST 50 endeksine Ege Endüstri, İhlas Gayrimenkul, Karsan Otomotiv ve Şekerbank'ın alınması kararlaştırılırken; Alarko Holding, Coca Cola İçecek, Enerjisa Enerji ve Selçuk Ecza Deposu'nun çıkartılmasına karar verildi.

Zorlu Enerji, Otokar ve Aksa Enerji de BIST 50 için yedek paylar oldu.

BIST 30 endeksinde ise sadece Sasa Polyester, Şok Marketler ve İpek Doğal Enerji yedek pay olarak belirlendi.

BIST Likit Banka endeksine TSKB alınırken, BIST Banka Dışı Likit 10 endeksinde Koç Holding, Arçelik ve Gübre Fabrikaları yedek paylar oldu.

Kaynak: KAP
Trade ativo
MSCI, Kasım ayında endeks değişiklikleri çerçevesinde Türkiye endekslerinde de değişikliğe gitmiştir. MSCI Global Standart Endeksler listesinde MSCI Türkiye Endeksi’nden Anadolu Efes (AEFES) çıkartılmış, MSCI Türkiye Küçük Ölçekli Şirketler Endeksi listesine eklenmiştir. Bunun yanı sıra Anadolu Sigorta (ANSGR), Bera Holding (BERA), Fenerbahçe (FENER), Gübre Fabrikaları (GUBRF), İş Yatırım Menkul Değerler (ISMEN), İzmir Demir Çelik (IZMDC), Nuh Çimento (NUHCM), Oyak Çimento (OYAKC), Tofaş (TOASO), Türk Traktör (TTRAK) ve Halkbank (HALKB) MSCI Türkiye Küçük Ölçekli Şirketler Endeksi’ne dahil edilmişlerdir. Yapılan değişiklikler 30 Kasım 2020 tarihi itibariyle geçerli olacaktır.
Ordem cancelada
Ön görümüzü deldi geçti. Güzel de oldu. Bol kazançlar! :o)
bist100analiziTechnical IndicatorsTrend Analysis

X'ten takip etmek üzere: twitter.com/BrankoPetruci

Finans Piyasalarında Rotanızı Çizmenin Yol Haritası Kaynakları: x.com/BrankoPetruci/status/1748293185699205255
Também em:

Publicações relacionadas

Aviso legal