HTTBT

Analist toplantısı düzenleyen Hitit Bilgisayar ile ilgili notlar aşağıdadır.

İstanbul merkezli, yurtiçi ve yurtdışı havacılık ile seyahat sektörüne yazılım çözümleri üreten bir teknoloji firması olan Hitit Bilgisayar, bu çözümlerini "Hizmet Olarak Yazılım" (SaaS) modelinde sunmaktadır. Şirket'in müşterileri, havayolları, seyahat şirketleri ve havalimanlarıdır. Şirket'in toplam çalışan sayısı 374 iken (%67 mühendis), ortaklık yapısı (ilk üç) sırasıyla %36,8 Pegasus, %23,2 Fatma Nur Gökman ve %26,6'sı Halka açıktır.

Şirket'in amiral gemisi olan yazılım çözümü Yolcu Hizmetleri Sistemlerinde (PSS), havayollarının ana faaliyetlerini yerine getirebilmesi için ihtiyaç duydukları yazılım (Rezervasyon ve biletleme, Mobil uygulama, kalkış kontrol sistemi, bagaj eşleştirme vs) çözümleri yer almaktadır. Bununla birlikte, yazılım çözümleri; operasyonel, seyahat, muhasebe çözümleri, hava kargo ve sanal mağazacılık gibi çözüm grubundan oluşmaktadır.

Tekrarlayan gelir üreten PSS, şirket için önemli olup ayrıca şirketin çekirdek gelirlerini oluşturmaktadır. Buna ek olarak, PSS ile birlikte partnerlere sisteme erişim hakkı sağlanmakta ve kiralama mantığıyla hizmetler sunulmaktadır. Kullanım hacimleri ne kadar yüksek ise gelir de o oranda artmaktadır. Burada uçağa binen yolcu adeti (PAX) önemli iken, mesafe önem taşımamaktadır. Ek olarak, anlaşmada minimum garanti sayısı verilirken, yolcu sayısında üst sınır bulunmamaktadır.

Şirket'in yazılım çözümleri, 6 kıtada ve 47 ülkede faaliyet gösteren toplam 64 havayolu ve seyahat sektörü firmasına hizmet vermektedir. Şirket, 2022 yılında 16 yeni partner (müşteri) kazanmıştır.

Hitit Bilgisayar, Dünyanın üçüncü en büyük havayolu rezervasyon sistemi sağlayıcısıdır. İlk iki şirket pazarı domine ederken, Hitit Bilgisayar'ın yaklaşık %2,3 oranında Pazar payı bulunmaktadır. Hitit Bilgisayar, Pazar payı olarak dördüncü sırada bulunan şirketle arasındaki Pazar payı farkı yüksektir. (Yolcu sayısına göre yaklaşık iki katı)

Hitit Bilgisayar, düşük maliyetli havayolları ve geleneksel havayollarına yönelik hibrit yazılımlar (büyüme daha yüksek olduğu için sektör de bu yöne evriliyor) üretmektedir.

Şirket'in bir diğer iş alanı da yeni devreye giren Acenta Dağıtım Sistemi (ADS)'dir. Küresel rakiplerin GDS olarak kullandığı çözüm, acentelarla bir köprü görevi görmektedir. Rakiplerin kullandığı yazılımın esnek olmayışı, bazı modüllerin eklenememesi diğer yandan ADS'nin daha kabiliyetli bir yazılıma (örneğin daha kompleks ücretleri göstermesi) sahip olması Şirketi bu yönde öne çıkarmaktadır. Hitit Bilgisayar, rekabetçi ve modern olan bu çözümden partnerlerinden olumlu geri bildirim alındığını belirtmiştir. Ek olarak, 50'den fazla ülkede temsilci bulunması da ADS'nin iş modeli açısından Şirket'e avantaj sağlamaktadır. Anlaşma sağlanan havayollarının PSS sistemlerine ilave ADS'nin de pazarlığa konu edilebilmesi büyüme için önemli bir potansiyel taşımaktadır.

Şirket'in cirosu 2022 yılında 18,8mn USD ile yıllık %30 büyüme kaydetmiştir. FAVÖK marjı %43 olurken (Kovid öncesi döneme göre 2 puan daha iyi), 2022 dördüncü çeyrek sonu itibarıyla SaaS gelirlerinin temeli olan yolcu sayıları bir önceki yılın aynı dönemine göre %42 artış göstermiştir. Fonksiyonel para birimi USD olan Şirket 2022 yılında 18,2mn USD net nakit yaratmıştır. TL bazlı bakıldığında; Şirket'in satış gelirleri, 2022 yılında 311mn TL olurken 2021'e göre %142,5 oranında artmıştır. Brüt kar %191 oranında yükselmiş ve 169mn TL olmuştur. Faaliyet giderleri aynı dönemde %215 artarak 92mn TL'ye çıkan Şirket'in FAVÖK ise %167 oranında artarak 131mn TL olarak gerçekleşmiştir. 29mn TL yatırım faaliyetlerden gelir, 36mn TL net finansman gideri ve 14mn TL'lik vergi gideri sonrasında ana ortaklık net dönem karı 58,5mn TL olmuş ve yıllık %151 oranında artış göstermiştir.

Şirket, 2023 yılında ciroda (USD bazında) %33 -%38 arasında büyüme, FAVÖK'te %43 - %48 arasında marj, net karda %25 - 30 arasında kar marjı öngörmektedir. Şirket'in sürdürülebilir FAVÖK marjı hedefi %50'ni üzerinde kalıcılık sağlayabilen bir orandır.

Satışların yaklaşık %85'ini yabancı para cinsinden gelirler (%69 USD veya %16 EUR) oluşturmaktadır. Yurtdışı gelirlerin oranı %67'dir. Toplam gelirlerin %84'ü PSS hizmetlerinden oluşurken, ADS'nin payı %10'dur. Öte yandan, maliyetlerin %54'ü personel giderlerinden oluşmaktadır. Gerek duyulduğunda dışardan hizmet alınabileceği ancak yeni anlaşmaların ek kaynak ihtiyacı doğurmadığı belirtilirken, önümüzdeki dönemde personel giderlerin ciro oranının yatay kalacağı beklenmektedir. (2022'de %28 olan payın 2023'te de bu oranda gerçekleşmesi tahmin ediliyor).

Şirket tarafından Türk Hava Yolları'na, Anadolujet markasının kullanımı amacıyla gerçekleştirilen Yolcu Hizmetleri Sistemi Projesi ihalesi çerçevesinde sunulan teklif uygun bulunmuş ve Şirket ile şubat sonunda sözleşme imzalanmıştı. Şirket'in Yolcu Hizmetleri Sistemi çözümlerinin Türk Hava Yolları Anadolujet markası tarafından kullanılmaya başlanma tarihinden itibaren 5 yıl olacaktır. Kurulumun 9 - 12 ay arasında tamamlanması planlanmaktadır. Burada, mevsimsel etkiler (yaz aylarında genel olarak pas geçilmektedir), partnerin büyüklüğü ve iş planı gibi kontrol edilemeyen faktörler süreçte (Hitit'in 40 günde kurulumunu yaptığı iş olmuştur.) belirleyici olmaktadır. Bununla birlikte UFRS - 15 muhasebe standartları gereği kurulum kazançları, tek seferde değil yıllara sair gelir tablosuna yansıtılmaktadır. Hitit Bilgisayar'ın, görece küçük (<500bin) havayolları ile yaptığı anlaşmalar dikkate alındığında, Anadolu Jet gibi bir anlaşma daha büyük ihalelerin kazanılması için önemli bir adım oluşturmuştur ki Şirket yavaş yavaş büyük havayollarından da ihale teklifleri almaktadır. Anadolu Jet 2022 yılında 16,1mn yolcu taşımıştır. 2023 yılında da +15 uçakla %23 büyüme öngörülmektedir.

Şirket'in Pegasus'a hizmet verdiği yazılım çözümleri, SaaS olmamakla birlikte gelirler EUR ve TL bazındadır. Sunulan hizmet Lisans ve Bakım gelirleri kapsamındadır. Diğer yandan, Anadolu Jet'te üretilen yazılımlar SaaS gelirleri kapsamındadır ve gelirler USD cinsindendir. Anadolu Jet'in, hizmet olarak Hitit'in diğer ürünlerden de yararlanma potansiyeli vardır.

Şirket'in yenilikçi teknoloji yatırımları çerçevesinde, kurulan yapay zeka platformu, daha iyi müşteri deneyimi, verimlilik ve gelir artırıcı özelliği sayesinde finansallara ek katkı yapması beklenmektedir.

Hitit Bilgisayar'ın ihale başarı oranı %50'dir. 2024 yılına kadar 150mn yolcu hacmine sahip ihale yapılması beklenmektedir.

Havacılık sektöründe büyüme ivmesi devam ederken, 2024 yılında 2019 seviyesinin yakalanması beklenmektedir. Uçak doluluk oranlarına göre, 2022 sonu itibarıyla sektör çapındaki ortalama uçak doluluk oranlarının 2019 bazıyla kıyaslandığı zaman %96,1 seviyesine geri geldiği görülmektedir. Çin ekonomisinin pandemi nedeniyle geç açılmasına bağlı olarak Asya Pasifik'te 2019 yılı hacminin yakalanması biraz daha uzun sürmesi beklenmektedir. Diğer yandan, IATA tarafından havayollarının karlılık oranları hakkında derlenen veriler on iki aylık dönemde karlılığını artırmayı öngören havayolu oranı ise %70 olarak belirtilmiştir.


Sektörde Pazar payı olarak ilk ikide yer alan Amendeus ve Sabre'nin pandemi öncesindeki FAVÖK marjları (2017&2018 ortalama) sırasıyla %41 ve %25'dir.

Not: Ziraat Yatırım toplantı notlarıdır.

Teknik açıdan bakacak olursak tamamlamaya çalıştığı bir adam eve formasyonu mevcut. Ayrıca zirve aşımı ile de bir çanak tamamlamak isteyebilir. Yükselen trend desteğine tutunarak devam etmesi dikkat edilmesi gereken nokta.

Ayrıca son 1 aydaki takas değişimi de dikkat çekici. Zirve aşımı yapmak için direnç zorluyor.
Chart PatternsFundamental AnalysisHTTBTPGSUSTrend Analysis

Também em:

Aviso legal