RSI Uyumsuzlukları 📈📉

Selam herkese 👋 Bugün geçen haftanın konusu olan RSI ösilatörünün kullanıldığı, Pozitif ve Negatif Uyumsuzlukları anlatacağız. Hemen başlayalım!

Öncelikle, geçen hafta RSI ösilatörünün ne olduğunu, hangi aralıklarda ve nasıl kullanıldığını öğrendik. Devam eden bilgileri anlayabilmek için önceki paylaşımımızı okumanızı tavsiye ederiz.

RSI göstergesinde dikkat etmemiz gereken bir unsur ve hatta en önemli fiyat-gösterge uyuşmazlıklarıdır. Uyumsuzluk kelime anlamı olarak iki şeyin birbirini desteklemediği anlamına gelmektedir. Yani, eğer ki fiyat yükselirken veya düşerken indikatör ters yönde hareket ediyorsa buna ‘Uyumsuzluk’ denir. Pozitif ve negatif uyumsuzluk olmak üzere iki farklı şekilde kullanılabilen bu indikatör ile daha kuvvetli sinyaller almak mümkündür. RSI Divergence olarak da bilinen bu durum ‘NU’ ve ‘PU’ olarak yazılır. Çoğu yatırımcı veya trader bu uyumsuzluktan faydalanmaktadır. Hatta sadece uyumsuzluklara göre alım veya satım yapan traderların sayısı azımsanmayacak kadar çoktur. Bu uyumsuzlukların boğa veya ayı tuzaklarının bir çeşidi olduğunu söylemek mümkündür.

1. Pozitif Uyumsuzluk (Bullish Divergence)
Fiyat aşağı, RSI yukarı yönlü ise bu bir pozitif uyumsuzluktur. Düşüş trendinin döneceğine işarettir. Pozitif uyumsuzluklar diplerde oluşur ve pozitif uyumsuzluk olan ürün alınması gerekir.

Örnek 1:
snapshot

Örnek 2:
snapshot

Örnek 3:
snapshot

2. Negatif Uyumsuzluk (Bearish Divergence)
Fiyat yukarı yönlü, RSI aşağı yönlü ise bu bir negatif uyumsuzluktur. Yükseliş trendinin döneceğine işarettir. Negatif uyumsuzluklar tepelerde oluşur. Negatif uyumsuzluk olan ürünler alınmaması gerekir.

Örnek 1:
snapshot

Örnek 2:
snapshot

Örnek 3:
snapshot

RSI pozitif uyumsuzluk ile RSI negatif uyumsuzluk, farklı koşullarda oluşabilmektedir. Yani PU ve NU’nun ortaya çıkabilmesi için birden fazla etken vardır. Bir coin ya da hisse senedinin piyasa beklentilerini karşılayan oranda elden çıkarılmamış olması, negatif uyumsuzluk trendini ortaya çıkarabilir. Bunun tersi durumda ise yani bir coin ya da hisse senedinin beklenen orandan çok daha yüksek düzeyde rağbet görmesi ve işlem alması, pozitif uyumsuzluk durumunu meydana getirebilmektedir.

Pozitif uyumsuzluk ve negatif uyumsuzluk trendlerinin oluşmasına neden olan bir diğer etken ise RSI uyumsuzluk durumlarının kısa bir zaman zarfı içerisinde gerçekleşiyor olmasıdır. Bir hisse senedi ya da coin üzerinde meydana gelen yükselen trend, kısa sürmesi halinde tepe noktasındaki değer kısa sürecektir ve hemen ardından düşüş trendi negatif uyumsuzluk olarak devreye girecektir.

Pozitif uyumsuzluk örneği olarak süre kısıtlılığı, benzer bir durum meydana getirmektedir. Yani yatırım aracı üzerindeki düşüş kısa süreli olacak ve dip noktasında çok fazla bekleme olmadan yükseliş trendine geçiş başlayacaktır. Hisse senedi ya da coin üzerindeki negatif ve pozitif uyumsuzluk durumları, anlık ve kısa süreli alım satım işlemlerinde yatırımcıların faaliyete geçmesini tetikleyen bir öngörü aracı olarak ele alınmaktadır.

Uyumsuzluklar her zaman çalışır mı?
Volatilitenin yüksek olduğu kripto piyasasında kitlesel hareketlerin oluşturduğu kartopu etkisiyle yükselen ve düşen fiyatın, ve FOMO'ya kapılan yatırımcının olduğu yerde, Pozitif ve Negatif Uyumsuzluk aranmamalıdır. Piyasanın daha az volatil olduğu dönemlerde, küçük zaman aralıklarında, uyumsuzluğun fiyata etkisi/trendin yönü göz önünde bulundurularak işlem yapmak daha sağlıklıdır.

Umarız bu paylaşımımızı beğendiniz ve faydalı bulmuşsunuzdur 💪 Varsa sorularınızı yorum kısmına yazabilirsiniz.
Sevgiler, TradingView Ekibi 💖
Technical IndicatorsTradingView TipsTrend Analysis

Share TradingView with a friend:
tradingview.com/share-your-love/

Read more about the new tools and features we're building for you: tradingview.com/blog/en/
Também em:

Publicações relacionadas

Aviso legal